DiCarlo hightech viberator

Dit onderstaande artikel stond in de volkskrant van 14 augustus 2020. Ze werden bekroond op de CES, de grootste techbeurs ter wereld, maar zijn de nieuwste seksspeeltjes voor vrouwen echt zo revolutionair? Een Volkskrant-panel probeert ze.

Zijn deze hightechvibrators echt zo revolutionair?

Het lijkt wel een Apple-product’, reageert Jara (30) wanneer ze de doos van de Osé ziet. ‘Grappig’, zegt Iris (26) terwijl ze de specificaties op de verpakking leest. ‘Al die bulletpoints. ‘Adjustable shape.’ ‘Mimics human touch.’ Terwijl dit ding juist iets gevoelsmatigs moet doen. Seks.’

De Osé wordt als een gloednieuwe iPhone uit de ‘chique’ verpakking geschoven. De peperdure en volgens de makers ‘hightech’ genotsmachine heeft niet de vorm van een penis, maar eerder van een keramiek kunstwerk of een leeslampje uit de toekomst. ‘Of een robot’, zegt een van de twee testers die liever niet met hun achternaam in de krant willen. ‘Gaan we seks hebben met een robot?’

Niet eerder veroorzaakten seksspeeltjes zoveel opschudding in de techwereld als eind 2018, toen de Osé een innovatieprijs zou winnen van ’s werelds belangrijkste techbeurs CES. Een maand later werd die prijs plots ingetrokken, omdat de stimulator ‘immoreel’ en ‘obsceen’ zou zijn. Seksisme, noemde de door vrouwen gerunde ontwikkelaar Lora DiCarlo dat besluit. Seksrobots voor mannen waren eerder wel op de beurs tentoongesteld en vrouwen zijn sowieso al ondervertegenwoordigd in het mannenbolwerk van techbedrijven als Google en Apple.

Vier maanden later, na een vernietigende open brief van Lora DiCarlo aan het adres van CES, won de Osé de prijs alsnog en werden excuses gemaakt. Begin 2020 was de stimulator welkom op de beurs, dit keer vergezeld van een verder uitgebreid arsenaal. Naast de Osé – volgens het bedrijf ‘’s werelds eerste hands-free apparaat voor de heilige graal van orgasmes’ – waren ook de kleinere Onda en de Baci present. En ook die wonnen de Innovation Awards van CES.

Maar zijn de Osé, de Onda en de Baci echt zo revolutionair? Of is de maatschappelijke profilering van het bedrijf – met woorden als ‘empowering’ en ‘gendergelijkheid’ verstrooid over de bedrijfswebsite – vooral een marketingtruc? Specialist seksuele opvoeding en GGD-medewerker Belle Barbé ziet wel emancipatoire potentie. ‘In de jaren zestig en zeventig hielpen vibrators de vrouwenemancipatie ook vooruit. Seks ging ineens niet alleen meer om het mannelijk genot.

Lichaam ontdekken

De dildo van de Gigolo F-Machine kan in 16 verschillende snelheden stotende bewegingen maken. De standen en snelheden regel je met een eenvoudig te bedienen draadloze afstandsbediening met ouderwetse uitschuif antenne. De diepte van de stoten zijn in te stellen van 2,5 cm. tot 15 cm.

Je bent nieuwsgierig geworden. Boek een vakantie in de BDSM bed & breakfast van kinky holiday. Hier kun je je erotische wensen uitleven … inclusief een Gigolo.

Anno 2020 ziet Barbé in haar werk nog steeds dat masturberen onder veel meisjes een taboe is, terwijl het juist voor hen belangrijk kan zijn om te experimenteren. ‘Klaarkomen is voor vrouwen niet altijd vanzelfsprekend. Seksspeeltjes kunnen helpen het lichaam te ontdekken. Dat kan met nieuwe technieken, zoals de ‘micro-robotics’ waarmee dit bedrijf pronkt, maar ook gewoon met een vibratortje van 10 euro. Of met je eigen hand.’

Wat maakt de Osé (250 euro) anders dan veel andere seksspeeltjes? Vooral dat hij de clitoris op twee plekken tegelijkertijd moet stimuleren, blijkt tijdens de uitpaksessie. Het langwerpige deel heeft een soort ‘vingertje’ dat machinale uithalen maakt. De bedoeling is om hiermee de G-spot in de vagina te stimuleren – het inwendige deel van de clitoris, bij elke vrouw op een andere diepte. Aan het andere uiteinde zit een zuigertje, dat naar het ‘knopje’ van de clitoris gebogen kan worden, en het gevoel van orale seks moet simuleren. De Onda (160 euro) is kleiner, bestaat alleen uit het vingertje en heeft een trilfunctie. De Baci (135 euro) is nog kleiner, lijkt een beetje op een vulva en bestaat puur uit het zuigertje.

Een maand houden Jara en Iris hun testervaringen bij in een dagboekje. ‘Lichten gedimd, kaarsjes aan, laptop erbij’, schrijft Iris over haar Osé-test. Normaal gebruikt ze een vibrator om haar clitoris te stimuleren, of soms een ‘puffertje’ dat lucht blaast. Nu probeert ze de Osé in de juiste diepte te krijgen, met het machinale vingertje zoekt ze haar G-spot. Maar hij ‘zit niet lekker’ en als ze hem aanzet, haalt ze hem er ‘als een reflex’ meteen uit. Dat voelt ‘onprettig’, doet ‘een beetje pijn’. Het frustreert haar. ‘Dit geeft meer een medisch dan een sensueel gevoel.’

Dubbele stimulatie

Jara heeft minder moeite met de Osé. De dubbele stimulatie geeft haar een ‘intens lekker’ orgasme. Maar zij loopt tegen een ander probleem aan: het geluid. ‘Ik woon met dertien huisgenoten. De Osé klinkt als een printer-wasmachine-combinatie. Tik-tik-tik van de puffer, zzzz-zzzz-zzzz, van het vingertje. ’s Avonds durf ik hem niet echt te gebruiken.’

Iris krijgt de Osé (na een keer of zeven) toch goed geplaatst. En die ontdekking blijkt ‘heeeel chill’. ‘Ik ben nooit veel met mijn G-spot bezig geweest. Ik kom ook niet klaar van alleen maar penetratie. Maar nu heb ik ontdekt dat mijn G-spot best diep zit.’ Het buigen van het andere uiteinde naar haar clitoris gaat stroef, dus het liefst gebruikt ze de Onda in combinatie met haar eigen microfoonvormige clitoristriller. ‘Ouderwets’ masturberen, zonder het mechanische vingertje vanbinnen, voelt vanaf nu ‘ineens een beetje saai’. En: ‘Ik heb mijn eigen lichaam beter leren kennen. Misschien wordt seks met bedpartners vanaf nu nog leuker.’

Machinaal

Kritiek klinkt er ook van het testpanel. Zo is de prijs fors en mag Lora DiCarlo de term human mimicry (‘nabootsen van mensen’) wel schrappen van hun producten. ‘Het voelt simpelweg niet als beffen’, zegt Iris. ‘Het blijft iets machinaals. Dat is prima, maar ze hoeven niet te doen alsof het menselijk aanvoelt.’ Ook zijn de Osé en Onda ‘niet voor beginners’, vanwege de vele instellingen en pogingen die nodig waren. De meisjes en jonge vrouwen die volgens Barbé behoefte hebben aan seksuele educatie, kunnen wel terecht bij de ‘toegankelijkere’ Baci. Althans: als ze het geld ervoor (over) hebben.

De seksspeeltjes hebben hun plaats op ’s werelds belangrijkste techbeurs verdiend, vindt het Volkskrant-testpanel. Al was het maar, zegt Jara lachend, zodat de makers in Las Vegas andere ingenieurs ontmoeten ‘met tips over het dempen van het geluid’.

En natuurlijk kunt u de Osé ook bij ons uitproberen. Klik hier voor meer informatie op de website van Dicarlo.

G-spot massage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *